Nedan har vi samlat lite grundläggande information om e-sport. Självklart är du alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor.
Vad är e-sport?
E-sport, eller elektronisk sport, är en form av tävlingar där spelare tävlar mot varandra i datorspel eller tv-spel. Ett krav för att ett spel ska
klassas som e-sport är att de tävlande spelar mot varandra och inte enbart mot datorn.
Sporten äger rum via internet eller över LAN och kan spelas hemma, i organisationer, i skolan, i klubbar eller på LAN-evenemang. Sen 2023 är e-sport officiell idrott i Sverige och ingår i Riksidrottsförbundet.
De senaste åren har e-sport vuxit i popularitet och involverar allt oftare organiserade turneringar, professionella spelare och stora prispengar.
Som tävlingssport är e-sport väldigt mångsidig och inkluderande. En av de största styrkorna hos e-sporten är att den kan utövas av nästan alla,
inklusive barn, ungdomar, seniorer, fysiskt och psykiskt funktionsnedsatta samt över ålders- och könsgränserna. E-sport kan antingen utövas individuellt eller som ett lag mot en eller flera motståndare.
E-sport täcker ett brett spektrum av spelgenrer, inklusive förstapersonsskjutare (FPS), strategispel (RTS), kampspel, sportspel och massivt multiplayer online-spel (MMO). Exempel på populära e-sportspel inkluderar Overwatch, Fortnite, Valorant, Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Hearthstone och StarCraft.
E-sport handlar inte bara om att spela spel, utan även om tävlingsmentalitet, strategiskt tänkande, samarbete, snabba reflexer och öga hand koordination. Precis som i traditionell sport kräver framgång inom e-sport hårt arbete, träning och dedikation.
Jag tycker redan att mitt barn spelar för mycket. Varför ska jag uppmuntra till mer spelande genom en e-sportsskola?
Detta är nog den vanligaste frågan vi får från föräldrar. Det är inte ovanligt att föräldrar till barn som ägnar sig åt e-sport upplever att deras barn spenderar för mycket tid framför datorn.
Den första frågan man bör ställa sig som förälder är vad man tycker är problematiskt med spelandet. Ofta är svaret att man känner att barnet borde ägna sig åt andra saker så som att göra läxorna
eller umgås med kompisar. Själva spelandet i sig är oftast inte problemet. Problemet brukar vara att spelandet tar tid från annat och att barnet visar väldigt lite intresse för annat än spelandet.
Många föräldrar önskar att deras barn skulle ägna sig åt klassisk lagidrott som fotboll eller hockey. Men traditionell lagidrott är inte något för alla.
Vissa barn tycker helt enkelt mycket bättre om e-sport och för dessa barn är en e-sportskola ett utmärkt tillfälle att träffa nya kompisar och ta del av lagidrottens många fördelar som gemenskap och samarbete.
Att spela under organiserade former tillsammans med andra spelare hjälper barnet att knyta nya kontakter och komma ut i ett socialt sammanhang.
Det finns vissa viktiga aspekter av en tränarledd e-sportskola som skiljer sig från det vardagliga spelande hemma:
- Strukturerat spelande: E-sportskolan erbjuder ett mer strukturerat och målinriktat spelande jämfört med att spela hemma på egen hand. Detta kan hjälpa barn att utveckla disciplin och att lära sig att sätta upp mål med sitt spelande.
- Social interaktion och Lagarbete: I e-sportskolan får barnen möjlighet att spela i lag med andra barn, vilket främjar sociala färdigheter och samarbete. Detta skiljer sig på många sätt från att spela ensam hemma och kan hjälpa barn att utveckla sociala färdigheter och få nya kompisar.
- Handledning och Coaching: Hos oss spelar barnen tillsammans med en tränare som kan hjälpa barnen att utveckla sina färdigheter och förstå spelet på ett djupare plan. Tränaren kan också erbjuda vägledning i frågor som fair-play och hälsosamma spelmönster. Barnen får dessutom viktig träning i att lyssna och följa instruktioner.
- Fysisk och mental hälsa: Hos E-sportsacademy lägger vi även fokus på ergonomi, stresshantering och ett sunt spelande. Vi vill hjälpa barnen att utveckla sunda spelvanor som de kan bära med sig genom livet.
- Potentiell karriär: E-sport växer snabbt som en professionell industri. Även om vår e-sportskola inte är någon elitsatsning och vi inte lägger något fokus på professionellt spelande så kommer de barnen som är intresserade av att göra en karriär inom e-sporten få lära sig mycket som de kommer att ha stor användning av på vägen till en karriär inom e-sporten.
Prata med ditt barn om e-sport
När det kommer till e-sport så är det tyvärr fortfarande många föräldrar som likställer detta med att sitta framför tv:n eller kolla på youtube.
E-sport utövas förvisso, precis som tv- och youtube-tittande, framför en skärm. Men e-sport skiljer sig från tv-tittande på många viktiga punkter.
De flesta spelen inom e-sporten är spel där man spelar i lag. För att lyckas måste man lära sig att samarbeta och arbeta tillsammans som ett lag.
Att e-sporta utvecklar även förmågor som öga hand koordination, problemlösning, reaktionstid/-hastighet och läsförmåga.
Att man upplever att barnet spelar för mycket beror ofta på att man som förälder inte har förståelse för vad barnet gör framför datorn. Alla barn är olika och kommer
att få upp ögonen för olika intressen. Vissa barn blir som besatta av att spela fotboll och andra ägnar all sin lediga tid åt hästar och ridsport. De flesta föräldrarna förstår
sig på dessa intressen och tycker att det är roligt att deras barn har hittat något som de älskar. Men när det kommer till e-sport är det tyvärr många föräldrar som har en
negativ grundinställning. Ofta beror detta på att man har dålig förståelse för intresset. Det bästa sättet att som förälder få inblick i vad e-sport faktiskt går ut på är att prata med barnet.
Nedan har vi sammanställt några frågor för att underlätta samtalet med ditt barn kring e-sport.
- Ska du spela med andra eller ensam?
- Har du en strategi för hur du vill vinna eller hur du vill att det bli roligt att spela?
- Har du något du vill öva på eller bli bättre på?
- Finns det något du känner till men inte behärskar eller har provat ännu?
- Gick din plan inför matchen bra? Vad gick fel på vägen? Vad gick bra?
- Vad tror du att du lär dig / vilka färdigheter förbättrar du genom att spela?
- Vad får dig att vilja lära dig mer och prova nya saker i spelet?
- Hur gick det att spela med andra spelare? Vad gick bra och vad gick dåligt?
- Vad tycker du är särskilt roligt med ditt favoritspel? Kan du förklara hur ditt favoritspel fungerar för mig?
Tips: Om ditt barn ger dig ett kort svar, be om fler detaljer, till exempel vad är syftet med spelet? Vilken typ av strategier används? Vilken nivå befinner du dig på? - Vad tror du att du lär dig/vilka färdigheter förbättrar du genom att spela? Vilka egenskaper känner du stärks/förbättras av att du spelar?
Tips: Om barnet bara säger "Jag vet inte", fråga om öga hand koordination, problemlösning, reaktionstid/-hastighet, läsförmåga och förmåga att arbeta i ett lag. - Vem är din favoritspelare? På t.ex. Youtube eller Twitch.
Tips: Om ditt barn ger ett kort svar, be om mer information: t.ex. varifrån kommer de? Varför är de framgångsrika när andra inte är det? Vad är roligt med honom/henne? - Tror du att de färdigheter som du övar på när du spelar kommer att hjälpa dig på andra områden i livet?
- Är det viktigt för dina medspelare att du samarbetar och spelar bra i spelet? Varför/varför inte?
- Finns det något du hjälper dina medspelare med eller som de hjälper dig med i spelet? Varför/varför inte?
- Om vi skulle skapa ett schema för nästa vecka över vilka tider på dagen du får spela och inte spela, vad tycker du är rimligt? Timmar/minuter?
- Vad tror du att jag (mamma och pappa) tycker om ditt spelande? Om ditt barn svarar negativt kan du fråga om det t.ex. stör dem att de har/inte har restriktioner kring spelandet.
- Skulle du vilja att jag var mer intresserad av ditt spel och kanske spelade med dig då och då? Finns det något du skulle tycka var kul om jag lärde mig? Varför/varför inte?
- Finns det något jag skulle kunna göra annorlunda som skulle hjälpa dig när du behöver stänga av din dator/konsol?
- Vad gillar du att göra som inte handlar om spel? Finns det något jag kan göra tillsammans med dig? Eller hjälpa dig att komma i gång med?